Udruga pripadnika 153. brigade HV - Velika Gorica

udruga153brhv.hr

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova
2022


Čestit Božić i sretna Nova 2023. godina !

E-mail Ispis

Svima želimo blagoslovljene Božićne blagdane i sretnu Novu 2023. godinu !

 

Ažurirano: Nedjelja, 22 Siječanj 2023 20:53
 

Izvještajna Skupština Udruge pripadnika 153. brigade HV - Velika Gorica

E-mail Ispis

U prepunoj dvorani bistroa Bambus u Pleškoj 38 u subotu, 17. prosinca 2022. godine održana je izvještajna Skupština Udruge 153. brigade HV – Velika Gorica. Uz redovne i pridružene članove Udruge, Skupštini su nazočile predstavnice Udruge udovica te zamjenik Župana zagrebačke županije Ervin Kolarec, zamjenik Gradonačelnika Neven Karas i pročelnik Upravnog odjela za predškolski odgoj, školstvo i šport, Neven Topolnjak. Na skupštini je prikazan sažetak izvršenih aktivnosti tijekom 2022. godine uz detaljno financijsko izvješće, te plan rada za 2023. godinu. Na kraju je predstavljen kalendar za 2023. godinu …foto…

 

Prenijeli su i lokalni mediji: v´gradu.hr

 

Ažurirano: Petak, 03 Veljača 2023 07:35
 

Obilježavanje 31. godišnjice osnivanja 153. brigade HV – Velika Gorica

E-mail Ispis

 

U organizaciji Udruge pripadnika 153. brigade obilježena je 31. godišnjica osnivanja 153. brigade HV – Velika Gorica. Događanja su započela svetom misom zadušnicom u petak 30. rujna 2022. u crkvi Navještenja blažene djevice Marije u Velikoj Gorici za poginule i preminule branitelje. U subotu, 1. listopada 2022. godine uslijedila su polaganja vijenaca na lokacijama zapovjedništva 153. brigade u Roženici i Donjem Hruševcu i na mostu preko rijeke Kupe u Pokupskom, gdje je odana počast poginulim braniteljima na pokupskom bojištu.

 

U subotu, 1. listopada 2022. godine uslijedila su polaganja vijenaca na lokacijama zapovjedništva 153. brigade u Roženici i Donjem Hruševcu i na mostu preko rijeke Kupe u Pokupskom, gdje je odana počast poginulim braniteljima na pokupskom bojištu.

U ponedjeljak, 3. listopada kod spomenika Golubica položeni su vijenci i odana je počast svim poginulim braniteljima 153. brigade HV i svim drugim braniteljima našeg grada. Nakon toga u vojarni Satnik Josip Zidar u Velikoj Buni na spomeniku braniteljima 153. brigade HV u samoj vojarni, odana je počast, zapaljene svijeće i položeni vijenci uz svečani postroj pripadnike Hrvatske vojske te uz blagoslov vojnog kapelana.

Središnje obilježavanje 31. godišnjice osnivanja 153. brigade HV – Velika Gorica održano je u Spomen parku 153. brigade HV u Velikoj Buni. Uz stotinjak bivših pripadnika brigade, udovica i obitelji poginulih,  predstavnika udruga proisteklih iz domovinskog rata nazočili su i visoki gosti: izaslanik zagrebačke županije zamjenik župana Ervin Kolarec,  izaslanik Predsjednika hrvatskog sabora Krešimir Ačkar, prof. , saborski zastupnik i aktualni gradonačelnik Velike Gorice, izaslanik Predsjednika vlade i Ministra branitelja državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja dr.sc. Špiro Janović, te izaslanik Ministra unutarnjih poslova dr.sc. Damir Trut ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite i jedan od ratnih zapovjednika 153. brigade HV – Velika Gorica.

Sve nazočne je na početku pozdravio predsjednik Udruge pripadnika 153. brigade HV – Velika Gorica Ivan Zagorac te podsjetio na dane osnutka brigade, ali i njenog ratnog puta. Iduće četiri godine brigada sudjeluje u raznim bitkama na mnogim ratištima diljem Hrvatske od Slavonije do Prevlake. Na tom putu svoj život su dala 72 pripadnika brigade, a 458 ranjeno. Stoga je na nama da se prisjećamo tih ljudi i događaja koji su nam omogućili da danas živimo u slobodnoj zemlji.

 

Cijeli događaj uljepšala je sopranistica Josipa Gvozdanić izvedbom Lijepe naše i Moje domovine, a Marijan Lučan Crta , otpjevao himnu 153. brigade koju je sam i napisao ratnih godina.

Fotografije sa obilježavanja 31. godišnjice osnutka 153. brigade HV - Velika Gorica....foto....

Svi velikogorički mediji prenijeli su vijesti na svojim portalima: VGdanas, CityportalVˇGradu,

 

 

Ažurirano: Utorak, 04 Listopad 2022 20:53
 

31. godišnjica osnutka 153. brigade HV - Velika Gorica

E-mail Ispis

 

 

Pozivamo sve pripadnike 153. brigade HV - Velika Gorica na program
obilježavanja 31. godišnjice osnivanja

 

Petak, 30. rujna 2022. godine u 18,30 sati misa zadušnica u crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije – Velika Gorica za poginule i umrle pripadnike 153. brigade HV

Ponedjeljak, 3. listopada 2022. godine:

· 12,00 sati - polaganje vijenaca na Spomen obilježje - Golubica – Velika Gorica

· 12,30 sati – polaganje vijenaca na Spomenik poginulim pripadnicima 153. brigade HV – Velika Gorica u vojarni Satnik Josip Zidar Velika Buna.

· 13,00 sati – središnji program obilježavanja 31. godišnjice osnutka 153. brigade HV – Velika Gorica održati će se u Spomen parku 153. brigade HV – Velika Gorica u Velikoj Buni.

 

 

Ažurirano: Četvrtak, 29 Rujan 2022 19:27
 

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, te Dan hrvatskih branitelja!

E-mail Ispis

Svim građankama i građanima članovi Udruge pripadnika 153. brigade HV žele sretan Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja!

 

Ažurirano: Petak, 03 Veljača 2023 07:49
 

Obilježavanje 22. godišnjice osnutka Udruge pripadnika 153. brigade

E-mail Ispis

Povodom 22. godišnjice osnivanja Udruge pripadnika 153. velikogoričke brigade i ove smo godine upriličili malo druženje za pedesetak naših članova, u ponedjeljak, 25. srpnja 2022. godine. Iako su ti srpanjski dani iznimno vrući, prije dva dana smo imali i toplinski val sa najvišim temperaturama ikad, a prisjetili smo se kako je izgledao dan osnutka Udruge prije 22 godine. Sve nazočne pozdravio je predsjednik Udruge Ivan Zagorac prisjećajući se minutom šutnje svih poginulih i preminulih pripadnika naše 153. brigade HV. Potom je pozdravio sve nazočne članice i članove Udruge, posebno predstavnice Udruge udovica poginulih branitelja grada Velike Gorice. Osvrnuo se na dosadašnji rad naše Udruge, aktivnosti vezane za spomen park 153. brigade koji je otvoren za građane tri dana u tjednu te mnoge druge naše aktivnosti...foto...

Ažurirano: Petak, 03 Veljača 2023 07:54
 

Pripadnici Udruge 153. brigade HV posjetili Vukovar

E-mail Ispis

Subota, rano jutro, nad turopoljskom ravnicom još je magla, a pred prostorijama Udruge pripadnika 153. br HV u Pleškoj ulici u Velikoj Gorici vrlo je živo, okupljaju se članovi udruge koji su odlučili posjetiti grad heroj iz Domovinskog rata, Vukovar. Uz pripadnike udruge 153. br HV, njihovih supruga i djece, na put su išle i pripadnice Udruge udovica poginulih branitelja. Predsjednik Udruge, gospodin Ivan Zagorac s najbližim je suradnicima nadzirao planirani izlet i brinuo da svaki, pa i najmanji djelić plana bude realiziran. Negdje oko 5 sati pojavio se i autobus, udobni autobus na kat prijevozničke tvrtke “Pajser”, sa, kako je netko rekao sa sjedalima “za zaljubljene”, jer za ljude u godinama kakvi su pripadnici udruge i veterani Domovinskog rata, sjedala bi mogla biti malo šira. Ili ne bi, ovisi… Friško pečeni kroasani bili su lagani doručak koji je uz poneki “aperitivčić” bolje sjeo prije podjele sendviča i vode, u hrvatskom jeziku poznatiji kao “lunch-paket”, za eventualno utaživanje gladi tijekom putovanja. U ugodnoj atmosferi izgledalo je da smo brzo stigli do Brodskog Stupnika, prvog i jedinog odmorišta na putu prema Vukovaru gdje je na repertoaru bila uglavnom kavica. Nakon vožnje slavonskom ravnicom prvo je mjesto za posjet bio Spomen dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti, poznatijoj i kao “groblje tenkova” iz vremena Domovinskog rata.

Ažurirano: Petak, 03 Veljača 2023 07:38 Više...
 

Učenici Osnovne škole Vukovina u posjeti Spomen parku 153. brigade HV

E-mail Ispis

Vrijedni volonteri i bivši pripadnici 153. brigade, a sada članovi Udruge 153. br HV koji su korisnici i čuvari Spomen-parka 153. br HV u Velikoj Buni i dalje neumorno organiziraju i provode obilaske Spomen-parka od strane škola i udruga, kao i pojedinaca. A tako je bilo i prvog dana mjeseca lipnja, kada su u sklopu terenske nastave iz predmeta Povijesti učenici 4 razredna odjeljenja 8. razreda OŠ “Vukovina” stigli u prostor Spomen-parka, što je već drugi organizirani posjet u svega par dana, jer su na Dan državnosti u posjeti bili članovi Udruge veterana Domovinskog rata V. Gorica, klub Mičevec. Učenike, njih oko 70, dovela je voditeljica Nina Mulc i pratiteljice Lidija Regušić, Tatjana Sudar, Mihaela Prosenjak i Silvija Kolarek Ježić, dočekali su ih Ivan Zagorac, Ankica Paljević, Stjepan Petrac, Džemil Tokalić, Ivan Tomić i Josip Vranić, a kao i uvijek, tu je bio i počasni predsjednik Udruge pripadnika153. brigade, Ivan Mišerić.Uvodni dio o samim počecima 153. brigade, ali i o tadašnjim političkim i drugim prilikama koje su dovele do ratnih sukoba, održala je Ankica Paljević, da bi kasnije Stjepan Petrac, Ivan Tomić, Džemil Tokalić i Josip Vranić proveli učenike stazom sa eksponatima. Učenici su bili zainteresirani i pozorno su slušali, ali i ispitivali o pojedinim eksponatima. Naravno, bilo je tu i “selfija”, i zajedničkih fotografija, ali sve to uz provedbu sigurnosnih mjera na svakom eksponatu. Učenici su bili odlična publika, imali su “mali milijun” pitanja, a posebno su im zanimljivi bili pojedini eksponati, kao protuzrakoplovni top 40 mm, haubica 203 mm, bestrzajni top, o zrakoplovu MIG-21 ne treba posebno ni govoriti, kao ni o tenku T-55 koji je postavljen kao zadnji eksponat u obilasku Spomen-parka. Voditeljica iz OŠ “Vukovina”, Nina Mulc bila je vrlo zadovoljna izloženim eksponatima, ali i pristupom moderatora, bivših pripadnika 153. brigade koji su iz osobnog iskustva mogli pričati o svakom eksponatu, ali i o nekim drugim događanjima kojih su bili aktivni svjedoci, poput prelaska Kupe čamcima ili vojno-stručno rječnikom zvanim “forsiranjem rijeke”.

Ažurirano: Petak, 03 Veljača 2023 07:44 Više...
 

Obilježen Dan državnosti

E-mail Ispis

Izaslanstvo Udruge pripadnika 153. brigade HV Dan državnosti obilježilo je odavanjem počasti poginulim braniteljima kod Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata na platou ispred velikogoričkog gradskog groblja. Nakon toga u Spomen parku 153. brigade u Velikoj Buni dočekani su članovi udruge veterana Velika Gorica klub Mičevec...foto...

Ažurirano: Ponedjeljak, 06 Lipanj 2022 21:21
 

Sretan Dan državnosti Republike Hrvatske !

E-mail Ispis

Ažurirano: Nedjelja, 29 Svibanj 2022 19:28
 

Osmoškolci iz Hribara u posjetu Spomen parku

E-mail Ispis

U četvrtak, 12. svibnja 2022. godine učenici četvrtih razreda Osnovne škole Nikole Hribara Velika Gorica u pratnji svojih učiteljica i učiteljica posjetili su Spomen park 153. velikogoričke brigade. Njih skoro 150 – ak u jutarnjem i poslijepodnevnom turnusu, obišlo je vanjske eksponate i razgledalo unutrašnji postav učeći o domovinskom ratu i 153. velikogoričkoj brigadi Hrvatske vojske koja je od 1991. godine do operacije oluja imala vrlo opsežan ratni put na ratištima cijele Hrvatske od Dubrovnika do Spačve. Za dobru organizaciju posjeta zaslužni su i članovi Udruge pripadnika 153. brigade HV koji su učenike podijelili u manje skupine i proveli u razgledavanje eksponata na vanjskom dijelu. Učenici su pokazali veliki interes, ali su i postavljali pitanja iz kojih se može zaključiti da su temu domovinskog rata obradili u sklopu redovne nastave. U svakom slučaju akcija je za pohvalu i jedva čekamo iduću skupinu učenika početkom lipnja...foto...

 

Ažurirano: Utorak, 17 Svibanj 2022 11:07
 

Spomen park 153. brigade HV

E-mail Ispis

Radno vrijeme Spomen parka 153. brigade HV

 

Dan žena sa članicama naše udruge

E-mail Ispis

U prekrasnom ambijentu Hotela Garden Hill u Velikoj Gorici upriličili smo prigodni susret sa našim članicama povodom Dana žena. Cijeli događaj je organizirao Hotel Garden Hill, a za dobar ugođaj pobrinuo se glazbeni duo "Ti i Ja" . Sudjelovalo je desetak naših članica Udruge pripadnika 153. brigade i isto toliko naših članova...foto...

Ažurirano: Srijeda, 16 Ožujak 2022 08:52