Udruga pripadnika 153. brigade HV - Velika Gorica

udruga153brhv.hr

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova
Aktivnosti u 2012. godini


Učenici OŠ Vukovina u posjeti Spomen parku 153. brigade HV – Velika Gorica

E-mail Ispis

U srijedu 10. svibnja 2017. godine tri osma razreda OŠ Vukovina pod vodstvom profesorice povijesti Nine Mulc posjetila su Spomen park 153. brigade HV – Velika Gorica u Velikoj Buni. O ratnom putu legendarne velikogoričke brigade HV, te o tijeku uređenja Spomen parka izvijestili su ih Ivica Strugar, Ivan Mišerić i Ivan Zagorac. Potom su učenici obišli svih 13 eksponata, detaljno se upoznavši s njihovim osobinama i korištenjem tijekom Domovinskog rata.
Na kraju su dogovoreni daljnji oblici suradnje (IM)...foto...

 

Izvještajno - izborna skupština Udruge pripadnika 153. brigade HV – Velika Gorica

E-mail Ispis

U subotu, 22. prosinca 2012. godine u prostoriji Osnovne škole Eugena Kvaternika Velika Gorica održana je izvještajno - izborna skupština Udruge pripadnika 153. brigade HV – Velika Gorica na kojoj je nazočilo šezdesetak članova Udruge i Gradonačelnik Grada Velike Gorice, gospodin Dražen Barišić. Skupština je jednoglasno usvojila izvješće o radu i financijskom poslovanju Udruge za 2011. i 2012. godinu, potom je data razrješnica dotadašnjem rukovodstvu Udruge, te se prišlo izboru novih dužnosnika. Za predsjednika Udruge izabran je Ivan Mišerić. Za dopredsjednika Udruge izabran je Nikica Repač. Za članove Izvršnog odbora: Irena Sedmak, Željko Cavrić, Željko Klarić, Marin Klarić i Marijan Vukić. Za tajnika Udruge izabran je Ivica Strugar, a za blagajnika Rato Alebić, koji su ujedno i članovi izvršnog odbora. Za članove Suda časti izabrani su: Zvonko Šimičić, predsjednik Suda časti, a za članove Stjepan Srbljić i Ivan Rendulić. Svi novoizabrani dužnosnici izabrani su jednoglasno. Skupština je potom prihvatila program rada i financijski plan za 2013. i 2014. godinu. Uz čestitke za nadolazeće blagdane i promociju novog kalendara, susret je završio zajedničkim druženjem svih sudionika...foto...

 

Ažurirano: Ponedjeljak, 24 Prosinac 2012 14:44
 

Blagdan Svih Svetih

E-mail Ispis

Povodom blagdana Svih Svetih u srijedu, 31. listopada 2012. godine, izaslanstvo Udruge pripadnika 153. brigade HV - Velika Gorica odalo je počast poginulim velikogoričkim braniteljima. Velikogorički gradonačelnik i dogradonačelnici, te ostala izaslanstva gradskog vijeća, MUP-a, Oružanih snaga RH, udruga branitelja, roditelja poginulih branitelja i političkih stranaka, odali su počast polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, ispred spomenika poginulim velikogoričkim braniteljima...foto...

Ažurirano: Srijeda, 31 Listopad 2012 19:33
 

Realiizacija programa obilježavanja 21. godišnjice

E-mail Ispis

U petak 19. listopada 2012. godine održana je sjednica Izvršnog odbora Udruge pripadnika 153. brigade HV - Velika Gorica koja je razmatrala izvješće o realizaciji programa obilježavanja 21. godišnjice 153. brigade HV - Velika Gorica. Jednoglasna je ocjena da je program izuzetno uspješno realiziran i da je na primjeren način realizirano obilježavanje rođendana  legendarne velikogoričke brigade. Članovi Izvršnog odbora posebnu zahvalnost upućuju svim sudionicima programa, a posebno učenicima osnovnih škola koji su svojim sudjelovanjem i pozornim praćenjem izlaganja na lokaciji zemunice - osmatračnice  u šumi Kljuka, dali doprinos obiježavanju ovog vrijednog jubileja. U nastavku sjednice, članovi Izvršnog odbora utvrdili su zadatke za izvršenje izborne Skupštine Udruge koja će se održati 22. prosinca 2012. godine.

 

 

Povjesnica 153. brigade HV - Velika Gorica

E-mail Ispis

Povjesnica 153. brigade HV - Velika Gorica

Autor dr.sc. Miroslav Drljača

Brigada je mobilizirana kao 10. brigada TO (Teritorijalne obrane). Mobilizacija se provodila od 02. do 10. listopada 1991. godine. Odmah po mobilizaciji zauzima položaje na lijevoj obali rijeke Kupe na širem području Pokupskog. Potom dijelom snaga sudjeluje u blokadi vojarni „Pleso“ i „Maršal Tito.“ Dana 26. i 27. listopada 1991. godine, dijelom snaga prelazi rijeku Kupu u Letovaniću preko pontonskog mosta i zauzima položaje kod sela Slana, koji su u tom trenutku najistureniji položaji HV na cijeloj Banovini. Vrši napad na pravcu sela Slana i Glinska Poljana. Dana 28. listopada 1991. godine ostatkom snaga vrši nasilni prelazak rijeke Kupe kod Pokupskog čamcima i u napadnom borbenom djelovanju oslobađa sela: Pokupska Slatina, Andrijevići, Gornji i Donji Zaloj i Gračanicu. To je jedno od prvih oslobođenih područja u Domovinskom ratu. Nakon višednevnih aktivnosti na dostignutoj liniji, izvlači se na lijevu obalu Kupe, gdje održava položaje do kraja godine.

Dana 12. prosinca 1991. godine mijenja ime u 153. brigada HV – Velika Gorica.
Dijelom snaga od kraja prosinca 1991. godine do polovice veljače 1992. godine izvodi borbena djelovanja u OG (Operativna grupa)  „Posavina“ na novljanskom ratištu.
Početkom 1992. godine izvodi obrambena borbena djelovanja na pokupskom ratištu, a dijelom snaga borbeno djeluje na istočno slavonskom bojištu u sastavu ZP (Zborno područje) „Osijek,“ braneći komunikaciju Đakovo-Osijek, s topničkih položaja u selu Vladislavci.
U proljeće 1992. godine dio topničkih snaga upućuje u Dalmaciju, na sinjsko ratište, koje u sudjelovanju s drugim snagama HV, vrše obranu Sinja i šireg područja brane Peruča.
U ljeto 1992. godine brigada formira TG-153 (Taktička grupa) i tijekom ljeta i jeseni, u više navrata izvodi borbena djelovanja u okviru OG „Posavina“ na istočno posavskom bojištu, a krajem 1992. u okviru ZP „Osijek“ na istočno slavonskom bojištu u području Spačve.
Godine 1993. sa snagama TG-153 sudjeluje u borbenim djelovanjima na Južnom bojištu, u obrani Dubrovnika, sve do početka 1994. godine.
Od 10. siječnja do 25. ožujka 1994. godine vrši obrambena borbena djelovanja u okviru OG „Neretva.“ U travnju 1994. vraća se u matičnu vojarnu u Velikoj Buni i prevodi u pričuvu.
Brigada je ponovno mobilizirana 1995. godine kada sudjeluje u vojno redarstvenoj operaciji „Oluja,“ na pokupskom ratištu, kada po drugi put u Domovinskom ratu dijelom snaga vrši nasilni prelazak rijeke Kupe čamcima i prelazi u napad. Potom prelazi na pravac Petrinje i u sudjelovanju s 2. gardijskom brigadom „Gromovi“ sudjeluje u oslobađanju Gline i Topuskog, zarobljavanju 21. Kordunskog korpusa neprijateljske vojske u Topuskom, sudjeluje u čišćenju Petrove Gore u području sela Perna i izbija na državnu granicu s B i H. Uspostavlja kontakt sa snagama 5. korpusa Armije BiH. Potom osigurava državnu granicu na liniji: lijevo selo Gornji Žirovac – desno selo Katinovac, u dužini 20 km, sa zadaćom čuvanja granice do dolaska snaga granične policije MUP-a Republike Hrvatske.
U Veliku Goricu vraća se 14. rujna 1995. godine uz veličanstven doček.
Od 1991. do 1995. godine u sastavu 153. brigade HV doprinos obrani Domovine dalo je 5.818 branitelja. Ranjena su 452 pripadnika, od kojih su petorica 100% ratni vojni invalidi. Poginula su 72 pripadnika: 1991.-14, 1992.-42, 1993.-4, 1994.-4, 1995.-8.
Zapovjednici 153. brigade HV – Velika Gorica i TG-153 bili su: Stjepan Bačurin, Stjepan Turčić, Damir Goršeta, Drago Lovrić, Tihomir Herceg, Nikica Repač, Dražen Bartolac i Damir Trut.
Za doprinos u Domovinskom ratu 153. brigadu HV – Velika Gorica Predsjednik Republike Hrvatske odlikovao je odličjem „Red Nikole Šubića Zrinskog,“ a Gradonačelnik Grada Zagreba dodijelio joj je „Medalju Grada Zagreba.“

 

Ažurirano: Srijeda, 16 Ožujak 2022 18:04
 

Obilježavanje 21. godišnjice osnutka 153. velikogoričke brigade HV

E-mail Ispis

Ovaj vrijedan jubilej obilježen je nizom manifestacija kojima su evocirana sjećanja na ratni put 153. velikogoričke brigade HV, a posebno sjećanje na 72 poginula pripadnika brigade.
Program je započeo u nedjelju 30. rujna 2012. godine polaganjem vijenaca na spomen obilježja zapovjednih mjesta brigade u Jankešima i Donjem Hruševcu. U utorak, 2. listopada 2012. godine,  održana je Sveta misa zadušnica u crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije u Velikoj Gorici za poginule pripadnike 153. brigade HV – Velika Gorica, uz nazočnost gradonačelnika Dražena Barišića, brigadira Tihomira Hercega, članova Udruge pripadnika 153. brigade HV – Velika Gorica i mnoštva sugrađana.

Ažurirano: Petak, 05 Prosinac 2014 23:18 Više...
 

Program obilježavanja 21.godišnjice osnutka 153. brigade HV-Velika Gorica

E-mail Ispis

Poštovani članu udruge,

Pozivamo Te da sudjeluješ u programima kojima ćemo obilježiti 21.godišnjicu osnutka 153. brigade HV-Velika Gorica.

Utorak, 2. listopada 2012. u 18.30 sati:

Misa zadušnica za poginule pripadnike 153. brigade HV-Velika Gorica u crkvi NBDM u Velikoj Gorici.

Srijeda, 3. listopada 2012.:

Objava sjećanja u Večernjem listu

8.00 sati: okupljanje članova u prostoriji Udruge u Pleškoj 38, prijevoz autobusom

Polaganje vijenaca kod spomenika poginulim braniteljima u Velikoj Gorici, u vojarni u Velikoj Buni i s mosta na Kupi.

10.00 sati: svečani program kod zemunice-osmatračnice u šumi Kljuka uz sudjelovanje učenika osnovnih škola.

10.30 sati: pješačenje sudionika od zemunice-osmatračnice do OŠ Pokupsko.

12.00 sati: ručak za učenike u OŠ Pokupsko.

 

Očekujemo Tvoju nazočnost u navedenim programima, a svoj dolazak potvrdi na broj mobitela:

098 9811 467 (predsjednik Udruge)...preuzmi dopis...

Ažurirano: Srijeda, 26 Rujan 2012 15:28
 

Razgovor predstavnika Udruge s Ministrom obrane RH

E-mail Ispis

Predstavnici Udruge pripadnika 153. brigade HV - Velika Gorica: Ivan Mišerić predsjednik, Ivica Strugar tajnik i Marin Klarić član Izvršnog odbora Udruge, razgovarali su u petak 6. srpnja 2012. godine u Kabinetu ministra obrane RH s domaćinom Antom Kotromanovićem. Nakon što su ga upoznali s projektima ostvarenim u proteklih 12 godina rada Udruge, posebno su ga izvijestili o pripremama za realizaciju projekta izgradnje Spomen parka 153. brigade HV - Velika Gorica planiranog na prostoru vojarne "Satnik Josip Zidar" u Velikoj Buni.

Ažurirano: Četvrtak, 12 Srpanj 2012 16:55
 

Obilježavanje Dana hrvatske državnosti

E-mail Ispis

Pripadnici Udruge sudjelovali su u obilježavanju Dana hrvatske Državnosti kod spomen obilježja poginulim braniteljima ispred gradskog groblja. Uz prisustvovanje Gradonačelnika, članova gradskog Poglavarstva i gradskog Vijeća Velike Gorice, te ostalih udruga proizašlih iz domovinskog rata, položeni su vijenci i zapaljene svijeće u spomen poginulim braniteljima iz Domovinskog rata.

Ažurirano: Petak, 05 Prosinac 2014 23:17
 

Posjeta ratnoj lokaciji u Spačvanskoj šumi

E-mail Ispis

U subotu 2. lipnja 2012. godine četrdesetak članova Udruge pripadnika 153. brigade HV - Velika Gorica, u okviru svog programa rada, obišli su ratnu lokaciju TG 153. brigade HV u Spačvanskoj šumu južno od Lipovca. U satu povijesti prisjetili su se ratnih događaja iz studenog i prosinca 1992. godine kad je jedna postrojba TG-a 153. brigade HV, borbeno djelovala na lokaciji Spačvanske šume, na istočno slavonskom ratištu. …foto…

Ažurirano: Petak, 05 Prosinac 2014 23:17
 

Planirane aktivnosti u 2012. godini

E-mail Ispis

Aktivnosti u 2012. godini...link...

Ažurirano: Petak, 05 Prosinac 2014 23:17
 

Preminuo je Nenad Pipinić

E-mail Ispis

 

Ažurirano: Subota, 24 Ožujak 2012 23:28