Udruga pripadnika 153. brigade HV - Velika Gorica

udruga153brhv.hr

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova
2006.


Održana redovna godišnja Skupština Udruge 153 br. HV - Velika Gorica

E-mail Ispis

U subotu 16. prosinca 2006. s početkom u 11 sati u Lovačkom domu u Kušancu, održana je redovna godišnja Skupština Udruge pripadnika 153. brigade HV - Velika Gorica. Skupština je protekla u svečanoj, i radnoj atmosferi kroz nekoliko točaka dnevnog reda. Od izvješća o radu Udruge u proteklom razdoblju, financijskom poslovanju do usvajanja Programa rada i financijskog plana za 2007. godinu. Na samom kraju podijeljene su zahvalnice sponzorima dokumentarnog filma "Ratni put 153. velikogoričke brigade HV", te zaslužnim pojedincima.  Nakon sjednice održan je tradicionalni božićno - novogodišnji domjenak uz ugodnu glazbu i vrhunske delicije turopoljskog kraja...foto...

Ažurirano: Subota, 09 Travanj 2016 20:38
 

153. brigada nagrađena na svečanoj akademiji povodom Dana Grada Velika Gorica

E-mail Ispis

Povodom Dana Grada Velika Gorica, 13. prosinca 2006. izaslanstvo Udruge pripadnika 153. brigade HV - Velika Gorica sudjelovalo je u odavanju počasti poginulim braniteljima, i na svečanoj akademiji u prepunoj kino dvorani Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica. Najistaknutiji gost svečane akademije bio je Predsjednik Republike Stjepan Mesić, kojemu je Turopoljski banderij podnio prijavak. Ove godine dodijeljena su po prvi puta priznanja i nagrade Grada Velike Gorice. Dodijeljeno je sveukupno devet javnih priznanja Grada. Jedno od priznanja - Nagrada Grada Velike Gorice s likom Nikole Škrlca Lomničkog dodijeljena je 153. brigadi HV – Velika Gorica. Nagradu je u ime svih pripadnika 153. brigade HV, preuzeo njezin prvi zapovjednik Stjepan Bačurin...foto...

Ažurirano: Subota, 09 Travanj 2016 20:40
 

Obilježavanje blagdana Svih svetih - Velika Gorica

E-mail Ispis

I ove godine je izaslanstvo Udruge pripadnika 153. brigade HV - Velika Gorica sudjelovalo u odavanju počasti poginulim pripadnicima hrvatske vojske i policije povodom blagdana Svih svetih. Paljenjem svijeće i odavanjem počasti prisjetili smo se onih koji su svoje živote ugradili u budućnost hrvatske. Zajedno sa članovima udruga proizašlih iz Domovinskog rata, roditeljima i djecom poginulih branitelja, te članovima izaslanstva gradskog poglavarstva Grada Velika Gorica, predstavnicima političkih stranaka, te brojnih građana koji su na ovaj dan pohodili svoje bližnje na velikogoričkom groblju.

Ažurirano: Subota, 09 Travanj 2016 21:29
 

Obilježavanje 3. listopada - Dana 153. brigade HV - Velika Gorica

E-mail Ispis

15. godišnjica osnivanja 153. brigade Hv - Velika Gorica obilježena je nizom  aktivnosti. Izložba ratnih fotografija Ivana Bukovića, Sveta Misa za poginule branitelje u crkvi Navještenja BDM u Velikoj Gorici, Središnja svečanost obilježavanja 15. godišnjice u Dvorani POU Velika Gorica i promocija filma "Ratni put 153. velikogoričke brigade HV", Polaganje vijenaca i obilazak ratnih lokacija na pokuplju.

Medijski pokrovitelj - RVG Reporter

Ažurirano: Subota, 09 Travanj 2016 21:27
 

Predaja odličja Muzeju Turopolja

E-mail Ispis

Na prijem povodom Dana Državnosti, gradonačelnik Grada Velika Gorica, Tonino Picula, pozvao je između ostalih,  pripadnike 153. brigade HV - Velika Gorica - sudionike "Svečanog defilea zagrebačkih ratnih zapovjedništava i postrojbi HV-a i MUP-a", održanog 10. lipnja 2006. godine na stadionu Mladosti u Zagrebu. Gradonačelnik je u ime Grada Velika Gorica  čestitao Dan hrvatske državnosti i zahvalio svim pripadnicima 153. brigade HV - Velika Gorica na sudjelovanju prilikom obilježavanja 15. godišnjice ustroja zagrebačkih ratnih zapovjedništava i postrojbi HV-a i MUP-a. Tom prigodom, Muzeju Turopolja dana su na čuvanje i korištenje dodijeljena znamenja i odličja: Ratna zastava 153. brigade s plamencem, Odličje reda Nikole Šubića Zrinskog i Medalja Grada Zagreba. Početak je to formiranja odjela za izučavanje povijesti Domovinskog rata pri Muzeju Turopolja i stvaranja zbirke za budući muzejski postav. Gradonačelnik je čestitao i zahvalio svim pripadnicima 153. brigade HV - Velika Gorica na doprinosu i junaštvu tijekom Domovinskog rata.

Ažurirano: Subota, 09 Travanj 2016 21:26 Više...
 

15. godišnjica ustroja zagrebačkih ratnih zapovjedništava i postrojbi HV-a i MUP-a

E-mail Ispis

U organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH, Podružnice Grada Zagreba, uz pokroviteljstvo Ministarstva obrane RH, Glavnog stožera OS RH, Vojnog ordinarijata, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti sa glavnim pokroviteljem Gradom Zagrebom, održana je proslava 15. godišnjice ustroja zagrebačkih ratnih zapovjedništava i postrojbi HV-a i MUP-a u trajanju od četiri dana, tj od 8. -11. lipnja 2006. Pripadnici 153. brigade HV – Velika Gorica sudjelovali su, njih pedesetak, na svim ovim događanjima koja su započela u četvrtak 8. lipnja otvaranjem izložbe fotografija zagrebačkih postrojbi iz Domovinskog rata i okruglim stolom na temu „Domovinski rat u Zagrebu“ . Možemo se prisjetiti da je tijekom Domovinskog rata Velika Gorica bila zagrebačka općina, pa je tako i tadašnja 10. brigada TO bila jedna od zagrebačkih brigada, kasnije preimenovana u 153. brigadu HV – Velika Gorica. U petak 9. lipnja položeni su vijenci na Mirogoju u spomen poginulim braniteljima, održana je i Sveta misa u crkvi sv. Mati slobode na Jarunu. U subotu 10. lipnja održano je okupljanje, postrojavanje i mimohod pripadnika zagrebačkih ratnih brigada i zapovjedništava na stadionu Mladosti. Tom prilikom sudjelovalo je pedeset pripadnika 153. brigade HV u svečanom mimohodu, te je Odlukom Predsjednike Republike Stjepana Mesića, odlikovana 153. brigada HV – Velika Gorica odličjem „Redom Nikola Šubića Zrinskog“. U ime Predsjednika Republike odlikovanje je uručio Načelnik GSOS HV-a general zbora Josip Lucić. U ime pripadnika 153. brigade HV, ovo visoko odličje je primio prvi zapovjednik brigade Stjepan Bačurin. Okupljanje je po svom službenom završetku proslavljeno uz već tradicionalni vojnički grah i susret bojovnika koji su se susretali po crtama bojišnice diljem hrvatske od Pokuplja do Slavonije, Like i Dalmacije. U nedjelju 11. lipnja održana je prigodna svečanost u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski na kojoj je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić uručio 153. brigadi i ostalim zagrebačkim brigadama Medalju Grada Zagreba. I to visoko priznanje u ime pripadnika 153. brigade HV primio je prvi zapovjednik brigade g. Stjepan Bačurin.

Udruga pripadnika 153. brigade HV - Velika Gorica, za ovu je prigodu preuzela obveze koje se odnose na sudjelovanje pripadnika 153. brigade HV – Velika Gorica, a to je izrada popisa sudionika svečanog mimohoda, pisanje teksta za povjesnicu, sudjelovanje na otvorenju izložbe, polaganju vijenaca, te Misi zadušnici. I ovaj puta odaziv pripadnika je bio u velikom broju što svjedoči želju naših pripadnika da čuvaju uspomene na Domovinski rat, poginule branitelji i 153. brigadu HV – Velika Gorica.

Ažurirano: Subota, 09 Travanj 2016 21:26
 

Posjeta lokacijama „Južnog bojišta“ - Cavtat i Dubrovnik

E-mail Ispis

U sklopu godišnjeg programa rada Udruge pripadnika 153. brigade HV – Velika Gorica od 26. do 27. svibnja 2006. posjetili smo lokacije na području Dubrovačko-neretvanske županije na kojima je TG 153. br. HV tijekom 1993. i 1994. godine izvodila borbene zadaće. Na put smo krenuli 26. svibnja u 8,00 sati iz Velike Gorice s ciljem da do 21 sat stignemo u Cavtat. U poslijepodnevnim satima pristigli smo u Orašac, mjesto na kojem je bilo jedno od taborišta TG-a 153., te nakon ručka nastavili vožnju prema Cavtatu. Stigli smo u Cavtat u Hotel Epidaurus gdje smo toplo primljeni od osoblja hotela i naših domaćina gospodina Ive Dragovića - zamjenika načelnika općine Konavle i gospodina Ive Simovića - člana općinskog vijeća. U večernjim satovima razgledali smo Cavtat, a ujutro smo nastavili po planu

Ažurirano: Subota, 09 Travanj 2016 21:25
 

Pregled i selekcija snimljenog materijala za film

E-mail Ispis

11. svibnja 2006. u foto studiju "Ljubek" Velika Gorica pregledavaju se i odabiru snimljeni materijali za potrebe dokumentarnog filma.

Ažurirano: Subota, 09 Travanj 2016 21:24
 

Za potrebe filma snimljeni kadrovi iz zraka !

E-mail Ispis

Za potrebe filma obavljeno je snimanje ratnih lokacija borbenog djelovanja 153. brigade HV - Velika Gorica iz zraka sportskim avionom koji je unajmljen za tu prigodu.. Snimljene su lokacija Grada Velike Gorice, Pokuplja, Gline i Topuskog. Tim za ovaj zadatak u sastavu: voditelj snimanja je Marin, snimatelj Nikola, režiserka Romana, uz lijepo vrijeme i dobrog pilota, vidjet ćemo snimke-moraju biti dobre

Ažurirano: Subota, 09 Travanj 2016 21:25
 

Nastavljeno snimanje filma "Ratni put 153. velikogoričke brigade HV" - Grad Glina

E-mail Ispis

Snimanje u Gradu Glini održano 5. svibnja 2006. sa Gradonačelnikom Grada Gline g. Markom Sremićem.  ispred zgrade Gradskog poglavarstva i ispred kaznionice.

Ažurirano: Subota, 09 Travanj 2016 21:24
 

Obilježavanje 15. godišnjice zagrebačkih brigada Hrvatske vojske

E-mail Ispis

Na nivou grada Zagreba formiran je Organizacijski odbor za obilježavanje 15. godišnjice ustrojavanja zagrebačkih ratnih zapovjedništava i postrojbi. Na čelu odbora nalazi se Gradonačelnik Zagreba g. Milan Bandić. Zaključkom organizacijskog odbora naša Udruga je preuzela obveze koje se odnose na 153. brigadu HV - Velika Gorica ( izrada popisa 50 sudionika svečanog mimohoda, pisanje teksta za povjesnicu i dr. )

Ažurirano: Subota, 09 Travanj 2016 21:23
 

Nastavljeno snimanje filma "Ratni put 153. velikogoričke brigade HV" - posjet Dubrovniku

E-mail Ispis

Delegacija Udruge posjetila je 7. i 8. travnja 2006. ratne lokacije T.G. - 153. velikogoričke brigade HV na širem području Dubrovnika i Cavtata gdje su tijekom 1993. i ¨94. godine bili borbeni položaji naše brigade. Cilj obilaska je bio i izbor lokacija za nastavak snimanja i utvrđivanja programa za dolazak 30-ak članova Udruge koji je planiran za kraj svibnja 2006. godine 11. svibnja 2006. - Avio - snimanje ratnih lokacija borbenog djelovanja brigade, područje Velike Gorice, Pokuplja, Gline i Topuskog. Snimanje u Glini 5. svibnja 2006. na središnjem trgu ispred Gradskog poglavarstva i ispred kaznionice. Gradonačelnik Marko Sremić je govorio o ratnim zbivanjima u Gradu Glini s posebnim osvrtom na doprinos 153. brigade HV Velika Gorica u oslobađanju Grada Gline. Izviđanje Dubrovnika, Cavtata i šire okolice - 7. i 8. travanj 2006. Snimanje 28. ožujka 2006. na području Slavonskog Broda i Spačve - na samoj granici sa SICG. Tom prilikom intervjuirani su Nenad Pipinić u Sl. Brodu i Vilim Šeperić u Spačvanskoj šumi.

Snimanje izjave Dr. Goluba u Hitnoj službi Velika Gorica

Snimanje izjave Nikice Repača, prof. na Veleučilištu Velika Gorica

Snimanje izjave Stjepana Bačurina na mostu u Pokupskom.

Ažurirano: Subota, 09 Travanj 2016 21:22
 

Obilazak ratnih lokacija na Južnom bojištu

E-mail Ispis

Sukladno Programu rada Udruge u 2006. godini pristupilo se organizaciji obilaska ratnih lokacija na kojima je borbeno djelovala 153. brigada HV (TG – 153) na Južnom bojištu, u široj okolici Dubrovnika i Cavtata. Obilazak je predviđen za 26. i 27. svibanja 2006. godine, kojom prigodom je planiran obilazak: Orašca, Dubrovnika, Cavtata, Jasenica, Kupara i Prevlake. Polazak iz Velike Gorice, s parkirališta u Pleškoj 38, predviđen je u petak 26. svibanja 2006. godine u 8,00 sati. Istog dana predviđen je obilazak Orašca gdje je bilo zapovjedno mjesto TG–153 te razgledavanje Dubrovnika. Noćenje je organizirano u jednom od vojnih objekata u Kuparima. Zbog ograničenog broja smještajnih jedinica, od strane GSOSRH osiguran je smještaj za 14 osoba, a za preostali broj osoba smještaj će biti organiziran u nekom od hotela. Drugog dana, u subotu 27. svibnja 2006. godine planiran je odlazak na Prevlaku, Cavtat (zapovjedno mjesto TG-153), Jasenice (zapovjedno mjesto TG-153) i nakon ručka u Kuparima, povratak u Veliku Goricu. Logističku potporu ovom Projektu dijelom osigurava HV (prijevoz autobusom, dio prehrane i dio smještaja), a ostalo Udruga i sudionici, u iznosu od po 100,00 kn. Prijave za sudjelovanje u ovoj aktivnosti primaju se do 15. ožujka 2006. godine na broj mobilnog telefona: 098 98 11 467, predsjednik Udruge Ivan Mišerić. Da bi se ovaj projekt realizirao potrebno je minimalno 14 prijavljenih članova udruge, a maksimalno 25 članova. Detaljan program bit će utvrđen po zaprimanju prijava te nakon obavljenog izviđanja i obilaska predviđenih lokacija.

Ažurirano: Subota, 09 Travanj 2016 21:23
 

Snimanje dokumentarnog filma na području Novske

E-mail Ispis

Nastavak snimanja kadrova za dokumentarni film o 153. brigadi HV Velika Gorica odvija se na području Novske od subote, 11. veljače 2006. U snimanju sudjeluju pripadnici zapovjedništva 2. bojne na čelu sa svojim zapovjednikom g. Ivanom Zagorcem. Da podsjetimo, tijekom Domovinskog rata od prosinca 1991. do veljače 1992. pripadnici 2. bojne 153. brigade HV Velika Gorica, djelovali su na području Novske. U to vrijeme Novska se našla na glavnom pravcu napada neprijeljske JNA, grad je svakodnevno granatiran, a  bilježene su velike materijalne štete i stradavanja ljudi. Vojnici 2. bojne čvrsto su držali položaje obrane, često u vrlo teškim uvjetima na vrlo niskim temperaturama u zemunicama, često na udaljenom brdskom i šumovitom području.

Ažurirano: Subota, 09 Travanj 2016 21:18