Udruga pripadnika 153. brigade HV - Velika Gorica

udruga153brhv.hr

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Obilježavanje 25. godišnjice osnutka 153. brigade HV - Velika Gorica

E-mail Ispis
Share

Udruga pripadnika 153. Brigade HV – Velika Gorica, s Gradom Velika Gorica, nizom aktivnosti obilježila je Dan osnutka 153. brigade HV – Velika Gorica. U petak 30. rujna 2016. godine održana je Sv. Misa u Crkvi Navještenja Blažene djevice Marije u Velikoj Gorici za poginule i umrle branitelje velikogoričke brigade. U subotu, 1. listopada 2016. godine, izaslanstvo Udruge obišlo je bivše Pokupsko ratište. Spomen obilježja u Jankešima i Donjem Hruševcu, gdje su bila zapovjedništva velikogoričke brigade. S mosta u Pokupskom bačen je vijenac i zapaljene svijeće u spomen na poginule branitelje 153. velikogoričke brigade HV...foto...
U ponedjeljak, 3. listopada 2016. godine u Spomen parku 153. brigade HV – Velika Gorica, održana je središnja proslava 25. obljetnice osnivanja 153. brigade HV – Velika Gorica. Svečanosti su nazočili pripadnici 153. brigade, hrvatski branitelji, predstavnici braniteljskih udruga, predstavnici udruga žrtava Domovinskog rata, učenici velikogoričkih osnovnih škola i općine Kravarsko i Pokupsko, te uzvanici i građani.
Obilježavanje je započelo u 8.30 sati polaganjem vijenaca na spomenik poginulim velikogoričanima kraj  mjesnog groblja u Velikoj Gorici. Potom u vojarni „Satnik Josip Zidar“ u Velikoj Buni članovi Udruge i gosti nazočili su svečanosti dizanja hrvatske zastave uz izvođenje državne himne i nazočnost djelatnog sastava hrvatske vojske. Obilježavanju je nazočio Ministar branitelja general Tomo Medved, izaslanik ministra obrane i načelnika Glavnog stožera OS Republike Hrvatske general bojnik Vlado Šindler i gradonačelnik Dražen Barišić. Zatim su izaslanstva odala počast i položili vijence na spomenik poginulim pripadnicima 153. brigade HV smještenog unutar vojarne.
Središnja proslava nastavljena je u Spomen parku 153. brigade HV pokraj vojarne u 10 sati, gdje su se okupili pripadnici 153. brigade, članovi braniteljskih udruga, građani, gosti, te učenici iz svih deset osnovnih škola s područja općina Kravarsko i Pokupsko te Grada Velike Gorice. Svečani program započeo je donošenjem i pozdravom ratne zastave 153. brigade HV i zastave Republike Hrvatske, koje je donijela zastavna desetina, sastavljena od pripadnika 153. brigade HV – Velika Gorica.
Potom je izvedena himna Republike Hrvatske u izvođenju gradskog zbora Franje pl. Lučića, te su  pročitana imena i prezimena svih 72 poginula pripadnika 153. velikogoričke brigade HV te im je minutom šutnje odana počast.
U prigodnim govorima koji su uslijedili, na ratni put velikogoričke brigade podsjetio je bivši zapovjednik gospodin Nikica Repač , potom se nazočnima obratio gradonačelnik Grada Velike Gorice gospodin Dražen Barišić, te Ministar branitelja general Tomo Medved.
U kulturno – umjetničkom dijelu programa, nastupio je gradski zbor Franje pl. Lučića.  Po završetku svečanosti obilježavanja 25. godišnjice, svi su nazočni obišli izložene eksponate oružja iz Domovinskog rata, a posebno djeca, učenici osnovnih škola koja su tom prigodom mogla braniteljima postavljati pitanja i informirati se sa novopostavljenih informativnih ploča. Na kraju je uslijedilo druženje u Lovačkom domu LD Srna u Kušancu....foto...

Ažurirano: Utorak, 04 Listopad 2016 16:33