Udruga pripadnika 153. brigade HV - Velika Gorica

udruga153brhv.hr

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Obilježen Dan osnutka 153. brigade HV – Velika Gorica

E-mail Ispis
Share

3. listopad 1991.  -  3. listopad  2015.

Nizom programa, Udruga pripadnika 153. brigade HV-Velika Gorica obilježila je 24. godišnjicu osnutka 153. brigade HV-Velika Gorica. Najveći dio programa održan je u petak 2. listopada  2015. godine. Obilježavanje je započelo u 8.00 sati polaganjem vijenaca na spomenik poginulim velikogoričanima kraj  mjesnog groblja u Velikoj Gorici, a potom su u 8.30 sati u vojarni „Satnik Josip Zidar“ u Velikoj Buni članovi Udruge i gosti nazočili svečanosti dizanja hrvatske zastave uz izvođenje državne himne i nazočnost djelatnog sastava hrvatske vojske. Zatim su izaslanstva položila vijenac na spomenik poginulim pripadnicima 153. brigade HV smještenog unutar  vojarne. Impresivan program održan je u 9.00 sati na prostoru Spomen parka 153. brigade HV-Velika Gorica kraj vojarne u Velikoj Buni uz nazočnost učenika osam osnovnih škola, branitelja i uzvanika.  Nakon uvodnih riječi predsjednika Udruge Ivana Mišerića i gradonačelnika Grada Velike Gorice gospodina Dražena Barišića, učenicima osnovnih škola, braniteljima i uzvanicima predstavljeno je dvanaest eksponata Spomen parka postavljenih na armirano-betonske ploče.  Prigodna izlaganja o karakteristikama borbenih sredstava nazočnima su izložili članovi Udruge.

Potom je slijedio odlazak na rijeku Kupu gdje su članovi Udruge položili vijenac u rijeku Kupu s mosta u Pokupskom u znak sjećanja na poginule hrvatske branitelje na pokupskom ratištu. Središnji dio programa održan je u šumi Kljuka kraj spomen obilježja zemunice-osmatračnice u 11.00 sati. Nakon izvođenja himne i minute šutnje za poginule i umrle pripadnike 153. brigade HV-Velika Gorica prigodnim govorom  sudionicima skupa obratila se ravnateljica Osnovne škole  Pokupsko gđa. Štefica Facko Vrban podsjetivši nazočne na 2. listopad 1991. godine kada je neprijateljskim projektilima granatirana osnovna škola i drugi objekti u Pokupskom.  O ratnom putu 10. brigade TO odnosno 153. brigade HV-Velika Gorica govorio je prvi zapovjednik brigade gospodin Stjepan Bačurin.  Programu je nazočio i načelnik Glavnog stožera OS RH general-zbora Drago Lovrić  jedan od zapovjednika TG-153 br. HV.  Nakon dirljivog susreta sa suborcima, u svojem govoru nazočne je podsjetio na ratni put legendarne velikogoričke brigade, a prigodnim riječima obratio se i najmlađim sudionicima skupa. Nakon kraćeg nastupa zbora učenika Osnovne škole Pokupsko slijedilo je tradicionalno pješačenje do Osnoven škole Pokupsko (4 km), a potom i zajednička okrjepa. Članovi Udruge nastavili su program polaganjem vijenca na spomen obilježje, a potom  i ručkom u Gornjoj Bučici- Glina.
Istog dana u 18.30 sati u crkvi NBDM u Velikoj Gorici održana je misa zadušnica za poginule pripadnike 153. brigade HV-Velika Gorica. U subotu 3. listopada 2015.  godine izaslanstvo Udruge položilo je vijence na Spomen obilježja u Jankešima i Donjem Hruševcu.  Istog dana u Večernjem listu objavljeno je sjećanje na poginule i umrle pripadnike 153. brigade HV. U ponedjeljak 5. listopada 2015. godine na prostoru Spomen parka 153. brigade  HV u Velikoj Buni, učenicima OŠ Pokupsko predstavljen je projekt i izlošci Spomen parka. Sve navedene aktivnosti provedene su u organizaciji i zalaganjem članova Udruge i uz potporu Grada Velike Gorice...foto...

 

Ažurirano: Subota, 09 Travanj 2016 12:34