Udruga pripadnika 153. brigade HV - Velika Gorica

udruga153brhv.hr

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Obilježavanje 21. godišnjice osnutka 153. velikogoričke brigade HV

E-mail Ispis
Share

Ovaj vrijedan jubilej obilježen je nizom manifestacija kojima su evocirana sjećanja na ratni put 153. velikogoričke brigade HV, a posebno sjećanje na 72 poginula pripadnika brigade.
Program je započeo u nedjelju 30. rujna 2012. godine polaganjem vijenaca na spomen obilježja zapovjednih mjesta brigade u Jankešima i Donjem Hruševcu. U utorak, 2. listopada 2012. godine,  održana je Sveta misa zadušnica u crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije u Velikoj Gorici za poginule pripadnike 153. brigade HV – Velika Gorica, uz nazočnost gradonačelnika Dražena Barišića, brigadira Tihomira Hercega, članova Udruge pripadnika 153. brigade HV – Velika Gorica i mnoštva sugrađana.

U srijedu, 3. listopada 2012. godine, na dan osnutka 153. brigade HV – Velika Gorica, položeni su vijenci na spomenik poginulim braniteljima u Velikoj Gorici, a potom i u vojarni Satnik Josip Zidar u Velikoj Buni. S mosta u Pokupskom, položen je vijenac u rijeku Kupu, u spomen na sve poginule na pokupskom ratištu. Središnji program obilježavanja Dana osnutka 153. brigade HV – Velika Gorica održan je kod zemunice-osmatračnice u šumi Kljuka na cesti Pokupsko – Hotnja uz sudjelovanje branitelja, uzvanika i gotovo petstotinjak učenika četvrtih razreda devet osnovnih škola s velikogoričkog područja. U satu povijesti učenicima koji su pozorno pratili izlaganja obratili su se brigadir Tihomir Herceg, izaslanik Načelnika Glavnog stožera oružanih snaga Republike Hrvatske, general-pukovnika Drage Lovrića, gradonačelnik  grada Velike Gorice, Dražen Barišić, načelnik općine Pokupsko Božidar Škrinjarić i Ivan Mišerić, predsjednik Udruge pripadnika 153. brigade HV – Velika Gorica. U zanimljivom i emotivnom programu sudjelovao je pjevački zbor OŠ Pokupsko. Potom je organizirana hodnja učenika i branitelja od Kljuke do Osnovne škole Pokupsko u duljini od 4 km duž lijeve obale rijeke Kupe, gdje su učenici s braniteljima uživali u razgledavanju pokupskog kraja.
Program je završio ručkom za učenike i ostale sudionike u OŠ Pokupsko te igrama učenika na sportskim terenima škole uz prekrasno vrijeme...foto...

 

Ažurirano: Petak, 05 Prosinac 2014 23:18